INFORMACIÓ COVID-19

 

24 de març, 15.00 h

A continuació, s’informa des de l’Ajuntament de les següents novetats, i altres informacions, vinculades a l’estat d’alarma pel COVID-19:

Espai web

La Generalitat Valenciana ha centralitzat tot el referent al coronavirus en un espai web: infocoronavirus.gva.es.

Entre altres, allí es poden trobar notícies, consells, recomanacions i instruccions, en 3 grans blocs: 1r, dirigit a persones malaltes, familiars o de risc; 2n. dirigit a la població general (en aïllament), gent major o amb ansietat produïda per la situació; i, 3r, dirigit a empreses, autònoms o persones que fan teletreball.

A més, també trobaràs el telèfon 900 300 555 (per a gent con símptomes) i la possibilitat de fer un autotest.

Edificis i instal·lacions municipals.

Estaran totes tancades. Sense atenció presencial al públic.

Recorden que l’Ajuntament de Banyeres de Mariola continua atenent el veïnat a través del correu habilitat ( banyerescovid@portademariola.com ) o per telèfon en els números 966567315 i 966567475 (de 9.00 a 14.00 h). A més, tota la informació (en les dues llengües) a www.portademariola.com o a l’App municipal.

Residus i higiene viària

L’ecoparc mòbil (ubicat els dimecres al mercat) no estarà disponible. L’ecoparc fix només atendrà a professionals.

Per als residus en les vivendes de les persones malaltes confirmades o amb símptomes, cal seguir els següents passos (punxa ací).

S’estan fent treballs de desinfecció viària, sempre que la climatologia ho permet.

Estan apareixent als carrers i places, molts excrements de mascotes. És obligació moral i cívica de la persona propietària de la mascota RECOLLIR ELS EXCREMENTS. Malgrat no poder circular pels carrers amb normalitat, hem de mantindre’ls nets.

Activitat laboral i festes

En el dia de hui s’han signat els següents Decrets:

 • OBRES I INSTAL·LACIONS, en el terme de Banyeres de Mariola, durant l’estat d’alarma:
  • Queden suspeses les obres públiques (excepte les justificades per seguretat, emergència sanitària o atenció a necessitats).
  • Suspensió dels terminis d’execució de les obres de promoció privada en llicències municipals.
  • PROHIBICIÓ de l’execució d’obres, instal·lacions i construccions, sempre i quan no es puguen garantir les mesures aprovades per les autoritats sanitàries de prevenció i protecció contra el COVID-19, així com els requeriments del RD 463/2020.(Link Decret)
 • DIES FESTIUS: Se suspenen oficialment els dies 22 i 23 d’abril com a festius locals, quedant ajornats a una nova data, la qual es consensuarà entre els mons festers, industrials, social i religiós.(Link Decret)

Defuncions

Durant l’estat d’alarma, segons la Resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, de 20 de març de 2020, les persones difuntes per coronavirus seran traslladades immediatament al cementeri, realitzant-se el soterrament el més prompte possible.

Segons la Resolució de la mateixa Conselleria, de 12 de març, en les defuncions anteriors, es prohibeixen els vetlatoris, en instal·lacions públiques i privades.

Per últim, l’Ordre SND/272/2020, de 21 de març del Ministeri de Sanitat, marca que, en cas de defunció (independentment de la causa, a excepció de mort violenta), es permetrà el soterrament, la incineració o la donació d’òrgans abans de complir les 24h des de la defunció, per poder complir amb la immediatesa del soterrament.

Donacions i voluntariat

Algunes empreses de la població han fet manifest el seu desig de col·laborar amb materials per a la confecció de mascaretes. Així mateix, un grup de persones voluntàries ja està coordinant-se per a la seua costura.

Si alguna altra empresa està disposada a aportar qualsevol material (fil, gomes, bosses de plàstic per a les mascaretes, tall de tela…) per a aquest grup voluntari de costura, o material ja confeccionat, pot enviar un missatge de whatsApp (no telefonades) al    626 13 72 34, indicant nom complet, adreça (carrer i número), telèfon de contacte i tipus de material a donar. Els whatsApps s’hauran d’enviar de 8.00 h a 12.00 h, del dimecres 25 de març. Al llarg del dia rebran una contestació indicant les pautes a seguir.

Per altra banda cal informar que les mascaretes resultants no comptaran amb cap registre sanitari ni homologació i, per tant, no tindran destinació sanitària (ni hospital, ni centre de salut…), però es repartiran entre la població que les vullga acceptar. Des de l’Ajuntament agraïm el gest solidari de totes les persones implicades, tant empreses com voluntariat.

Altres

XARXES SOCIALS I INTERNET: Es prega a la població que utilitzen els mitjans establerts en l’apartat “Edificis i instal·lacions municipals” per aclarir dubtes i suggeriments (per telèfon o correu electrònic) i rebran contestació. Emetre informacions falses per les xarxes és un fet denunciable. Publicar supòsits o falses alarmes crea en part de la població nerviosisme i histèria. Des de l’Ajuntament demanem que es mantinga la calma i recomanem l’ús de missatges positius que ajuden al poble a portar aquesta situació el millor possible.

 

Feu les eixides mínimes i sempre per motius de primera necessitat (alimentació, farmàcia, faena). Extremeu la higiene (sobretot de mans). Mantingueu distàncies. I, molt important, quedeu-vos a casa.

Són moltes les persones professionals que, des dels seus llocs de treball, estan fent un gran esforç per traure endavant la situació provocada per la pandèmia del coronavirus. L’esforç de la població, de cadascun/a de nosaltres, s’ha de centrar en no eixir al carrer, no tindre contacte social i quedar-se a casa. Cada dia que passa és crucial, decisiu, molt important, i no podem baixar la guàrdia. Un dia a casa són molts contagis evitats (el teu, el de la teua família, el del teu veïnat…). Junts podrem.

Gràcies per tot l’esforç que esteu fent. Tot anirà bé. Molts ànims.

 

__________________________________________________

 

 

 

20 de març, 18.00 h

DESINFECCIÓ D’ESPAIS PÚBLICS

Tant l’empresa Fobesa (neteja viària) com Sifu (parcs i jardins) estan treballant en la desinfecció de diverses zones del poble. Van començar dilluns amb algunes zones. Aquest diumenge s’utilitzarà la cuba gran per a tractar la majoria dels carrers de Banyeres de Mariola. La setmana que ve seguiran els treballs de desinfecció per tot el poble. Les zones on primer s’ha actuat són on hi ha serveis bàsics (Centre de Salut, farmàcies, correus, mercat, etc.) i un major trànsit de persones, així com baranes, papereres, contenidors, etc.

 

 

_______________________________________________________

 

 

19 de març, 10.00 h

L’Ajuntament informa:

Noves mesures econòmiques i socioeducatives

La Conselleria d’Educació ha anunciat que, les famílies d’alumnat beneficiari del 100% de la beca menjador, tindran un val per a adquirir aliments a la cadena de supermercats Consum. Aquesta mesura afectarà a 58.925 estudiants. Les famílies rebran instruccions des de la pròpia Conselleria.

Per altra banda, la mateixa Conselleria també es farà càrrec dels sous del personal de cuina i monitors i monitores de les empreses adjudicatàries del servei de menjador, durant els dies que es prolongue la situació d’excepcionalitat per evitar cap tipus d’acomiadament.

Comunicat de festes

Es fa trasllat del següent comunicat de festes (punxa ací).

 

 

_________________________________________

 

18 de març, 14.00 h.

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola continua atenent el veïnat a través del correu habilitat ( banyerescovid@portademariola.com ) o per telèfon en els números 966567315 i 966567475.

A més, es pot trobar tota la informació sobre la situació generada pel Covid-19 (en les dues llengües) a www.portademariola.com o a l’App municipal.

Àrea social

L’assistència a domicili del Departament de Serveis Socials està treballant, des del principi, ampliant les atencions a nous casos.

No obstant això, si alguna persona de grups vulnerables (majors de 60 anys, amb patologies prèvies…) no té assistència familiar o d’amistats per poder cobrir les necessitats de primer ordre, poden posar-se en contacte amb el Departament de Serveis Socials, telefonant al 685 40 08 58 (de 9.00h a 14.00h).

Àrea econòmica

La Conselleria d’Economia Sostenible ha habilitat el telèfon 900 35 31 35 per a empreses, autònoms i comerços, per a dubtes empresarials i laborals relatius a la situació que estem patint respecte a l’estat d’alarma.

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola va anul·lar el dimarts dia 17 el cobrament a les famílies de la mensualitat del mes de març dels serveis de Conservatori Municipal i Escoleta. Així com altres cobraments de lloguers municipals en activitats paralitzades directament per l’estat d’alarma.

Àrea sanitària i residus

Es recorda a la població que ha de mantindre les mesures preventives de distància i higiene en tot moment. Les persones que presenten símptomes d’estar afectades pel coronavirus no han d’acudir directament al centre de salut. Han de telefonar al 900 300 555.

Per una salubritat adequada del nostre poble informem:

 • El servei de neteja viària està realitzant desinfeccions en espais públics.
 • Deixa de funcionar l’ecoparc mòbil (dels dimecres a la zona del mercat) fins a nou avís.
 • Les persones que passegen les seues mascotes ara també HAN DE RECOLLIR els seus EXCREMENTS, així com diluir les orinades.

Àrea festiva

Com ja s’ha informat en altres comunicats, la situació d’alarma ens obliga a ajornar les celebracions de qualsevol tipus de festivitat.  No obstant això, en cas de no poder celebrar-se les festes de Moros i Cristians en les dates habituals (serà molt probable), es consensuarà una nova data entre els mons fester, industrial, social i religiós.

Altres

 • No està permés fer cremes agrícoles, segons decret de la Conselleria de Medi Ambient.
 • Recorden les recomanacions d’ús dels comerços i del mercat.
 • La circulació està restringida a motius molt concrets (faena, alimentació…). Des de la publicació de l’estat d’alarma, la Guàrdia Civil i la Policia Local compleixen ordres directes del Ministeri. Per això, fan tasques de control dels desplaçaments del veïnat de la població i, si cal, aplicaran les sancions que els marque el govern de l’Estat.

 

Des de l’Ajuntament de Banyeres de Mariola volem insistir en la situació insòlita que estem vivint. És molt important quedar-se a casa, per evitar el contagi propi o de persones vulnerables (que els pot ser letal). Fem-ho pel bé de tots i totes.

Gràcies per l’esforç de cadascú de vosaltres (des de les vostres cases i famílies) i dels professionals de tots els àmbits que treballen incansablement per tots i totes.

 

__________________________________________

 

15 de març, 10.00 h

Ha entrat en vigor el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

En ell, s’estableixen unes mesures temporals (ara com ara, quinze dies naturals) de caràcter extraordinari que són les imprescindibles per a fer front a la situació. A destacar:

Article 7. Limitació de la llibertat de circulació de les persones.  Únicament podran circular per les vies d’ús públic per a:

 1. a) Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
 2. b) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
 3. c) Desplaçament al lloc de treball per a efectuar la seua prestació laboral, professional o empresarial.
 4. d) Retorn al lloc de residència habitual.
 5. e) Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 6. f) Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.
 7. g) Per causa de força major o situació de necessitat.
 8. h) Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa que haurà de fer-se individualment, llevat que s’acompanye a persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.
 9. i) Proveïment de carburant en gasolineres o estacions de servei.

Sempre hauran de respectar-se les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries. El Ministre de l’Interior podrà acordar el tancament de la circulació de carreteres o trams.

Altres mesures:

–              Se suspén l’activitat educativa.

–              Se suspén l’obertura al públic dels locals i establiments minoristes, a excepció de: alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, perruqueries, premsa i papereria, combustible per a l’automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies.

–              La permanència en els establiments comercials l’obertura dels quals estiga permesa haurà de ser l’estrictament necessària perquè els consumidors puguen realitzar l’adquisició d’aliments i productes de primera necessitat, quedant suspesa la possibilitat de consumir productes en els propis establiments. En tot cas, s’evitaran aglomeracions i els comerços controlaran que consumidors i empleats mantinguen la distància de seguretat d’almenys 1 o 2 metres a fi d’evitar possibles contagis.

–              Se suspén l’obertura al públic dels museus, arxius, biblioteques, monuments, així com dels locals i establiments en els quals es desenvolupen espectacles públics, les activitats esportives i d’oci indicats en l’annex del present reial decret.

–              Se suspenen les activitats d’hostaleria i restauració, podent prestar-se exclusivament serveis de lliurament a domicili (menjar per a emportar) amb les mateixes mesures de seguretat.

–              Se suspenen així mateix les revetles, desfilades i festes populars.

Per a la lectura de tot el Reial decret 463/2020, punxa ací.

Per altra banda recorden: no fer vida social (no s’ha d’entrar en contacte amb altres persones), molta higiene a les mans (utilitzeu guants de làtex) i mantinguen distàncies (entre 1 i 2 metres). També es poden usar mascaretes. La majoria d’entitats i organismes només els podran atendre per via telefònica o mitjançant web.

Comencem ara unes setmanes dures, però hem de col·laborar perquè no es propague el COVID-19. Mantinguem la calma i molts ànims. Entre tots i totes, podrem.

 

 

_____________________________________________

 

13 de març, 18.00 h

Segons la Resolució de la Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, s’estableix la següent mesura especial preventiva, a la Comunitat Valenciana:

Queden suspesos i sense funcionament tots els esdeveniments públics, activitats socioculturals i establiments subjectes a la Llei 14/2010, des de les 00.00 h del dissabte 14 de març de 2020, per un període de 15 dies (sense perjuí de la seua renovació).

Aquesta mesura afecta a:

 • Espectacles i activitats a la via pública i a espais oberts.
 • Proves esportives.
 • Discoteques, pubs, bars, restaurants, cafeteries, sales de joc, cines, teatres, activitats de fira i atraccions…
 • Activitats organitzades per a qualsevol edat, però principalment amb menors d’edat i amb majors de 65 anys.
 • Gimnasos, piscines i instal·lacions esportives.

Cal mantindre la tranquil·litat però sense deixar de banda el compliment de totes les recomanacions que estan fent-se aquestos dies. Principalment, cal quedar-se a casa.

Per altra banda, els tràmits amb les Administracions i diferents organismes s’han de fer mitjançant els webs oficials, per correu electrònic o per telèfon. Per a gestions amb l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, consulten www.portademariola.com  o telefonen al 96 65 67 315.

És necessària la col·laboració de tots i totes per evitar la propagació del COVID-19. Gràcies per la seua implicació.

 

_____________________________________________

 

13 de març, 12.00 h

Segons la Conselleria d’Educació, se suspenen les classes de tots els nivells educatius a partir del dilluns 16 de març, de forma indefinida.

Es recorda que s’ha d’evitar el contacte social. No es poden usar les pistes esportives (ni tan sols les que estan a l’aire lliure) ni parcs i jardins. També s’ha d’evitar les reunions de persones a places i carrers. Mantinguen una distància d’un metre i una adequada higiene, principalment de les mans. La millor elecció és mantindre’s a casa i eixir el menys possible.

Recordem que, fins que no canvien les directrius de les Administracions Sanitàries, estan suspeses totes les activitats culturals, festives, esportives, formatives i d’oci, organitzades per l’Ajuntament (les instal·lacions municipals estaran tancades).

Continuarem informant segons l’evolució de la situació. Mantinguem la calma, la responsabilitat i el sentit comú. El més important és frenar la propagació del COVID-19.

Gràcies per la comprensió.

 

________________________________________________________

 

12 de març, 18.00 h

Vist que no s’ha rebut encara cap directiu específica per a la situació concreta i festiva de Banyeres de Mariola,  es recorden les recomanacions generals del Ministeri de Sanitat i de la Conselleria de Salut Pública.

RECOMANACIONS

 • A les entitats privades, l’abstenció de l’organització d’activitats que puguen propagar la malaltia, conforme indiquen les Autoritats Sanitàries.
 • En cas de presència de símptomes, s’ha de contactar amb Sanitat a través del 900.300.555. Es recomana no assistir directament al Centre de Salut.
 • Tancament dels centres especialitzats d’atenció a majors, llar de pensionistes o similars.
 • Evitar les aglomeracions de gent, així com desplaçaments innecessaris.
 • Neteja contínua de mans. Control de la tos. No compartiment d’utensilis…
 • Ventilació d’espais. Neteja amb lleixiu diluït de superfícies…

Més informació a:          www.mscbs.gob.es       (Ministeri de Sanitat)

www.san.gva.es             (Conselleria de Salut Pública)

 

Per altra banda, s’informa que l’Ajuntament de Banyeres de Mariola suspén les activitats programades per les diferents regidories, així com el tancament de les instal·lacions municipals: museus, sala d’estudi de la biblioteca, Casal de la Joventut, monuments, poliesportiu, Espai Jove, zona d’acampada, teatres. Tampoc es permetran els actes d’assistència massiva en espais oberts.

Els centres docents continuaran amb la seua activitat dins de les seues instal·lacions mentre no arriben altres directrius.

Per a les gestions amb l’Ajuntament, es recomana fer les gestions per via telefònica (96 65 67 315) per a qüestions administratives (NO SANITÀRIES).

Aquestes mesures no tenen la intenció de crear cap alarma social. Encara no s’han detectat casos a la nostra població. Només es tracta d’un conjunt de recomanacions preventives que intenten contindre la propagació del COVID-19.

Es continuarà informant segons l’evolució de la situació.

____________________________________________________________

 

12 de març, 9.00 h

En la vesprada d’ahir, l’Ajuntament de Banyeres de Mariola va enviar a la Secretaria Autonòmica de Salut Pública un llistat detallat dels actes festius (entraetes) amb l’abast, nombre de participants i característiques del lloc on es desenvolupen.

Estem a l’espera de la contestació que marque les pautes a seguir.

____________________________________________________________

11 de març, 16.00 h

A primera hora de la vesprada del dia de hui, 11 de març, s’ha rebut a l’Ajuntament la 1a Circular  sobre el COVID-19 remesa per l’Agència de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana. En ella es detallen una sèrie de mesures preventives a nivell individual i col·lectiu (en centres de treball):

– Reducció a les absolutament imprescindibles i necessàries de visites i reunions amb personal extern (a l’habitual).

– Higiene individual: Evitar l’estrenyiment de mans en les salutacions de cortesia. Llavat regular de mans. Evitar tocar-se ulls, nas o boca si no hi ha neteja prèvia i adequada de les mans. Control de la tos (En el seu cas, tossir sobre mocador, colze o mànega). No compartir begudes ni aliments ni coberts.

– En el cas de compartir ordinadors i teclats, s’aplicaran les mesures de neteja de mans abans i després d’iniciar els torns d’ús.

– Higiene col·lectiva (en empreses, bars, llocs de treball…): ventilació de totes les dependències 2 o 3 vegades al dia, neteja de les superfícies de banys i cuines amb lleixiu en dilució, neteja de plats i gots en el rentaplats amb temperatura superior a 60 °C

– En la incorporació diària als centres laborals, i en les eixides, mantindre les mesures esmentades d’higiene individual per a evitar riscos en el grup de treball. En particular la rentada minuciosa de mans.

– En cas de presència de símptomes contactar amb Sanitat a través del 900.300.555.

No obstant això, es tracten de mesures preventives. Segons informació sanitària, fins a aquest moment NO s’ha diagnosticat cap cas de Coronavirus a Banyeres de Mariola, ni en les poblacions de l’Àrea de Salut d’Alcoi.

D’altra banda, es recorda que la publicació o difamació d’informacions falses, en situacions com aquesta, només provoquen nerviosisme entre la població, i són denunciables.

Encara no s’ha rebut cap directriu o suggeriment de cara a les festivitats públiques en general. S’anirà comunicant conforme es reba més informació.