CREMA CONTROLADA A LA ZONA DEL SANT CRIST

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola informa:

A la zona verda de la vessant del Sant Crist, des de la part de darrere del Col·legi Fundació Ribera fins al Cementeri, va a realitzar-se una neteja de vegetació mitjançant la tècnica de CREMA PRESCRITA.

Aquesta crema es realitza prèvia autorització favorable per part de tots els propietaris de cada una de les parcel·les que formen aquesta zona.

En aquest projecte de crema els agents actuants són:

– BRIGADES DE BOMBERS FORESTALS
– EQUIPS DE PREVENCIÓ INTEGRAL D’INCENDIS (EPRIF)
– DIRECCIÓ GENERAL DE PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS
– EMERGÈNCIES 112 DE LA GENERALITAT VALENCIANA
– ENGINYERS TÈCNICS FORESTALS

QUÈ ÉS UNA CREMA PRESCRITA?

Una crema prescrita és l’APLICACIÓ CONTROLADA DE FOC a zones poblades de malesa, sota unes condicions meteorològiques, de vegetació i topogràfiques fixades, amb la intenció d’assolir un objectiu determinat com ara la neteja preventiva d’incendis o facilitar la regeneració d’una certa espècie vegetal. Tot i ser una pràctica envoltada de polèmica, aquesta reducció és necessària, ja que l’abandonament de les activitats agràries així com la demanda urbana dels espais forestals, han modificat l’estructura del paisatge, provocant aquesta acumulació de vegetació en el sotabosc.

 

Aquesta pràctica és pionera a la província d’Alacant, tot i que en altres comunitats està realitzant-se des de ja fa anys i és tot un èxit. A part d’aquest nou coneixement, també es millora la pràctica i les capacitats del personal operatiu per desenvolupar maniobres combinades amb aigua, eines manuals i foc.

Aquest ús del foc serveix per entrenar maniobres d’extinció a les brigades de bombers forestals, així com d’equips d’altres cossos d’extinció de la Comunitat Valenciana. Les cremes prescrites com a actuacions de prevenció i recerca associada també han servit per a col·laborar amb el món de la gestió forestal i la planificació del territori per dotar els paisatges i els boscos d’estructures forestals que generen resistència a la propagació de focs d’alta intensitat.

 

A continuació podeu trobar uns enllaços sobre informació explicada per especialistes de la matèria, on expliquen que NO ÉS PERJUDICIAL ni per a la població ni per al medi ambient. Les tècniques que usen:

 

 

INCENDIS FORESTALS: EPRIF – Realització de cremes prescrites

https://www.youtube.com/watch?v=a7WkyQIL-9Y&t=23s

 

 

INCENDIS FORESTALS: EPRIF – Actuacions a la interfaç agroforestal

https://www.youtube.com/watch?v=1yZLbPzexDo&t=202s

 

 

Aquesta és la crema que van realitzar a Castell de Castells fa unes setmanes, i que són els mateixos que la realitzaran a Banyeres de Mariola:

 

Reportatge programa “Terra Viva”: Crema prescrita Bombers Forestals SGISE Castell de Castells

https://youtu.be/XtncVAIo9Bk